03/09
Op 1 september begint een volledig Mechels team aan de verbouwing van een echt Mechels icoon: Huis Windels op de IJzerenleen.

De speciaalzaak die gespecialiseerd is in sigaren en spirits als whisky en gin, krijgt een hedendaags kleedje. “Maar aan de warmte en het karakter van de winkel zal niets veranderen”, zegt architect Peter Vermeulen van ROVE Architecten met nadruk. “Veel klanten zijn bang dat de specifieke charme van de 140 jaar oude zaak verloren zal gaan. Dat zal zeker niet het geval zijn. Zowel de eigenaars, Catherine Windels en haar echtgenoot Philippe Hoeckx, als ons Mechels architectenbureau hebben erover gewaakt dat het warme karakter van de zaak ongewijzigd blijft. Ze krijgt alleen een hedendaagse uitstraling. We trekken de gevel open en werken met warme materialen zoals hout. Drie kleuren worden toegepast: kerselaar, koper en witte lak. Er zijn lichtstudies aan te pas gekomen om de warmte extra te benadrukken.” In het interieur van de winkel wordt een nieuwe en grotere humidor geïntegreerd: een glazen kamer waar vochtigheidsgraad en temperatuur op peil kunnen worden gehouden om de sigaren in optimale omstandigheden te bewaren.

Huis Windels is echt Mechels, en wordt ook verbouwd door een volledig team uit Mechelen en de nabije gemeenten. “Naast ons bureau, dat gevestigd is op de Stuivenbergbaan, zijn dat het bouwbedrijf Bouwwerken 3 D (Mechelen), Hubert Andries (Sint-Katelijne-Waver) voor de ramen en deuren, Wim Slachmuylders (Leest) voor de elektriciteitswerken, Wellens & Co (Mechelen) voor sanitair en vloerverwarming, Hendrickx vloer- en tegelwerken (Hofstade) voor de vloeren, Stoops Gyprocwerken (Mechelen) voor de gyproc, Virtus Interior Solutions (Mechelen) voor de inrichting, Elec Lightin’ Art (Mechelen) voor de verlichting, het studiebureau is Artecom (Mechelen) en veiligheid en EPB zijn toegewezen aan Studiebureau Van Craen & Partners (Sint-Katelijne-Waver).”

Afgelopen weekend is de winkel verhuisd naar de degustatieruimte in het pand ernaast. Huis Windels blijft dus open tijdens de werken, zij het in een meer beperkte ruimte. “We hebben een zeer scherp planning voor de werken. December is een zeer belangrijke maand voor de zaak, dus gaan we er alles aan doen om te zorgen dat het vernieuwde Huis Windels half november kan openen.

BRON: made !n Mechelen. Nieuws voor ondernemers
http://www.madeinmechelen.be/nieuws/mechels-team-verbouwt-huis-windels/